همایش ملی راهبردهای سازگاری با کم آبی در مناطق خشک و نیمه خشک 1398

اولین همایش ملی راهبردهای سازگاری با کم آبی در مناطق خشک و نیمه خشک

۲۸ آبان ۱۳۹۸ - دانشگاه حکیم سبزواری

 

محورهای همایش

- کم آبی و مســـائل اجتماعی

  • نقش نهادهای مدنی و مردم نهاد در سازگاری با کم آبی
  • قوانیـن، مقـررات و جنبــه های حقوقی سازگاری با کم آبی
  • استفاده از دانش بومی و راه حل های طبیعت محور برای سازگاری با کم‌آبی

 

- مساله کم آبی

  • علل و محرک های بروز کم آبی
  • شاخص های سنجش کم آبی
  • حفاظت از منابع آب های سطحی و زیرزمینی و تالاب ها
  • پایش اکوسیستم های آبی

 

- راهبردهای سازگاری با کم آبی

  • بررسی طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیر زمینی
  • رویکردهای سازگاری با کم آبی در بخش های شرب/صنعت/معدن/صنایع معدنی، انرژی، فضای سبز و کشاورزی

 

اولین همایش ملی “راهبردهای سازگاری با کم آبی در مناطق خشک و نیمه خشک” با حضور دکتر عیسی کلانتری معاون ریاست جمهوری و رئیس سازمان محیط زیست کشور، دکتر بنفشه زهرایی مدیرکل دفتر مدیریت مصرف و ارتقای بهره وری آب و آبفای وزارت نیرو، سبحانی‌فر نماینده سبزوار در مجلس شورای اسلامی، مهندس برادران معاون استاندار و فرماندار ویژه سبزوار و دیگر متخصصان و مدیران اجرایی کشوری و استانی و اساتید دانشگاه برگزار شد.

دکتر عیسی کلانتری در همایش ملی راهبردهای سازگاری با کم آبی در مناطق خشک و نیمه خشک در دانشگاه حکیم سبزواری با اشاره به برخی مشکلات قانون توزیع عادلانه آب مصوب سال 1361 گفتند: این قانون متناسب با جمعیت آن زمان تدوین شده لذا پاسخگوی نیاز کنونی کشور نیست. به گفته ایشان در این قانون به مواردی اشاره شده که امروز دیگر کارایی ندارد و از طرفی در آن سهم محیط زیست در چرخه آب کشور نادیده گرفته شده است.

وی با بیان اینکه اکنون نیازمند سیاستگذاری در حوزه آب هستیم اظهار داشت: در حال حاضر منابع آب کشور به صورت جزیره‌ای اداره می‌شود که این نوع مدیریت نمی‌تواند کارگشای این حوزه باشد.

وی با انتقاد از این نوع مدیریت آب گفت: بحران آب عواقب تصمیمات جزیره‌ای و تصمیماتی است که از سوی بسیاری از کارشناسان غیر تخصصی در حوزه آب اتخاذ شده است.

کلانتری با بیان اینکه سیاست‌های جزیره‌ای در حوزه آب نتیجه‌ای ندارد افزود: آب بزرگترین محدودیت کشور است و باید در آن از قوانین جزیره ای عبور کرد و با کمک صاحبنظران یک نسخه کامل برای آن تدوین نمود.

وی اظهار داشت: پدیده گرد و غبار، مهاجرت روستائیان به شهرها و قربانی شدن حیات وحش همگی به دلیل تک بعدی نگری در سیاست‌های مربوط به آب در کشور است که از رواج قوانین جزیره‌ای در این حوزه نشات می‌گیرد.

وی گفت: آب مسئله جدی جامعه است لذا باید مسئولان اجرایی و علمی و همچنین سیاستمداران این عرصه نسخه کامل برای آن تدوین کنند تا هیچ دولت و مجلسی نیاز به تغییر چارچوب آن نداشته باشد.

کلانتری افزود: کشور ما در اقلیم نیمه خشک قرار دارد که آب عنصر اول توسعه، زیست و پایداری آن است لذا تدوین بسیاری از سیاست‌ها بخصوص سیاست‌های جمعیتی باید بر اساس منابع آب باشد و این مایه حیات باید محور برنامه‌ریزی مناطق قرار گیرد.

وی اظهار داشت: هرچند مجری حوزه آب، وزارت نیرو است اما این حوزه فرابخشی است و باید فرابخشی سیاستگذاری شود از این رو وظیفه سازمان برنامه و بودجه نیز هست که موضوع آب را در قالب سیاست‌های کلان بگنجاند.

یک هزار و ۲۵۰ حلقه چاه غیر مجاز در سطح خراسان رضوی از ابتدای سال جاری با پیگیری کارشناسان حقوقی و دستور قضایی مسدود شد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی نیز در این همایش گفت: حدود هفت هزار و ۴۰۰ چاه غیر مجاز آب در سطح این استان شناسایی شده است که از این میزان دو هزار مورد آن تا پایان سال جاری مسدود می شود.

محمد علایی افزود: در بین چاههای غیر مجاز خراسان رضوی ۳۰۰ حلقه چاه آن عمیق است که برداشت آب بیشتری از آن صورت میگیرد و یکی از اولویت های شرکت آب منطقه ای انسداد این چاههاست. وی اضافه کرد: خراسان رضوی از استانهای نیمه خشک و کم آب کشور است لذا برنامه “طرح نجات آب و همیاران” با هدف حفظ و پایداری منابع آبی برای اجرا در این استان تدوین و وارد مرحله اجرایی شده است. علایی با اشاره به میزان آب مخازن سدهای خراسان رضوی نیز گفت: هم اینک حدود ۶۰ درصد از مخازن سدهای استان آب دارد که نسبت به مدت مشابه پارسال افزایش چشمگیری یافته است.

دبیر اولین همایش ملی “راهبردهای سازگاری با کم آبی در مناطق خشک و نیمه خشک” در حاشیه این مراسم و در جمع خبرنگاران گفت: پس از پایان مهلت فراخوان مقالات، ۹۰ مقاله به دبیرخانه همایش ارسال شد که از این میان و پس از داوری ها ۶۰ مقاله جهت ارائه در همایش پذیرفته شد.

دکتر محمدجواد صفایی افزود: راهبردهای سازگاری با کم آبی، مسایل اجتماعی و مشکلات کم آبی در مناطق خشک و نیمه خشک محورهای این همایش بود. وی افزود: دو پنل تخصصی “راهبردهای سازگاری با کم آبی در بخش کشاورزی” و “انتقال آب؛ تعامل یا تقابل” با حضور متخصصان و مدیران اجرایی کشوری و استانی و اساتید و صاحبنظران دانشگاه در حاشیه این همایش برگزار شد.

 

 

  تاریخ ثبت: 4 آذر 1399
  آخرین بروزرسانی: 4 آذر 1399
 1177